ראיון עבודה: ג'וב נינג'ה מייעץ
איך מגיעים לראיון עבודה
כיצד מתכוננים לראיון עבודה
עשה ואל תעשה בראיון עבודה:
- 5 טיפים חשובים למועמדים בראיון עבודה
- 5 שגיאות נפוצות למועמדים בראיון עבודה
מה לקחת לראיון עבודה?
איך מתלבשים לראיון עבודה
כיצד להתנהג בראיון עבודה
נגמר הראיון? רגע, יש עוד כמה טיפים להמשך
ראיון עבודה:
בעולם הדרושים ראיון עבודה הוא שיאו של תהליך חיפוש העובדים או חיפוש העבודה - נקודת המבחן העיקרית שלכם מול המעסיקים, מחפשי העובדים.
ראיון העבודה יקבע את הרושם הראשוני של המעסיק, את התרשמותו הכללית מכם כעובדים ואת הסיכוי שיקבל אתכם לעבודה. חשוב ביותר להגיע לראיון העבודה מוכנים, פיזית ונפשית ולעבור אותו על הצד הטוב ביותר.
ג'וב נינג'ה מייעץ:
איך מגיעים לראיון עבודה
עצם ההגעה לראיון עבודה אינה מובנת מאליה, במיוחד בתפקידים מסוימים בתחום הדרושים בהם ישנם מועמדים רבים המתחרים על כל משרה פנויה. כדי לבלוט מעל מועמדים אחרים ולהגיע לראיון העבודה הנכון, שיביא אותנו למשרה המבוקשת, חשוב לעבוד בצורה נכונה לאורך כל אחד מן השלבים:
V פנייה לתחום המתאים לנו ביותר, תוך הבנת המטרות שלנו במציאת מקום עבודה והתנאים התעסוקתיים בהם אנו מעוניינים, על מנת שנגיע למחפשי עובדים מתאימים. חשוב להבין עם עצמנו מהו בדיוק מקום העבודה שאנחנו מחפשים, לאיזה כיוון מקצועי אנו רוצים לפנות, לאילו כיוונים נוספים אנחנו יכולים להיפתח, על מה אנחנו מוכנים להתפשר ועל מה לא. בקיצור, לתכנן את תהליך חיפוש העבודה שלנו ולשלוט בו במקום שהוא ישלוט בנו.
V כתיבת קורות חיים נכונים ומותאמים:
קורות החיים שלנו חייבים להיות בולטים, נכונים, אמינים, מקצועיים ומותאמים למשרה אותה אנו מבקשים לאייש כעובדים פוטנציאליים (לאשף בניית קורות חיים ופרופיל אישי ותעסוקתי לחצו כאן) ותהליך חיפוש העבודה שלנו.
V שליחת קורות החיים למעסיקים מתאימים ורלוונטיים. ג'וב נינג'ה ישמח לסייע לכם למען את קורות החיים למשרות מותאמות אשר הוזנו על ידי מעסיקים פוטנציאליים המחפשים עובדים.
V יצירת קשר עם מעסיקים פוטנציאליים, הן כאלה המוכרים לנו או למכרנו והן כאלה אליהם הופננו, על מנת לבדוק אם קיבלו את קורות החיים וליצור קשר ראשוני חיובי עם המערכת.
V מתן מקסימום תשומת לב לראיון הטלפוני, תוך יצירת קשר נכון וחם עם המראיין על מנת ש'יעביר' אותנו לשלב הבא.
כיצד מתכוננים לראיון עבודה: ג'וב נינג'ה ממליץ:
כאמור, כדי לעבור בהצלחה את ראיון העבודה, הכרחי להגיע אליו מוכנים וחובה לבצע 'שיעורי בית' לפני ההגעה לראיון.
כדאי לקבל מקסימום פרטים על המשרה והחברה כבר מן הריאיון הטלפוני. התעניינות מצדכם ובקשת פרטים מהמראיין גם תכין אתכם לראיון בצורה טובה וגם תיצור חוות דעת חיובית יותר כלפיכם מצד המראיין הטלפוני. כדאי לשאול את המראיין על התפקיד, החברה, המראיין וגם, כמובן, לקחת פרטים, הכוללים כתובת מלאה להגעה וטלפון זמין ליצירת קשר למקרה שקיים הסיכוי החמור שתאחרו לראיון.
חשוב לבצע עבודת רקע על החברה. בדיקה קלה ב'גוגל' שתבחן מי החברה, מה תחום העיסוק שלה, מי השחקנים בשוק, מיהם מנהליה, מי לקוחותיה המובילים, מה סוג העובדים הדרושים לה וכו', מידע כזה גם ירשים את המראיין שלכם, שכן מראיינים מאוד אוהבים שמועמדים לעבודה מגיעים מוכנים לראיון וגם יעזור לכם להבין יותר את דרישות המשרה. במידה וקיבלתם פרטים על המראיין כדאי לבצע גם בדיקת רקע עליו.
כדאי לבדוק מראש את דרכי ההגעה לראיון והאם ישנם מוקשים פוטנציאליים בדמות בעיות חניה, או תחבורה ציבורית, העלולים למנוע מכם להגיע בזמן לראיון העבודה ולהיערך בהתאם מאחר, וכאמור, בשום אופן אין לאחר לראיונות עבודה.
ישנם שאלות נפוצות אותן נוהגים מראיינים לשאול וראוי להתכונן מראש לשאלות אותן אתם סבורים כי ישאלו אתכם ולתשובות אותם תבחרו לענות. בצעו עם עצמכם סימולציה לראיון, אם בלב, אם בכתב, או אם עם שותף נוסף. חשבו על שאלות רלוונטיות למשרה ועל 'מוקשים' שעלולים לעלות בראיון וחשבו כיצד להתמודד איתם בצורה טובה.
הכינו, עדיף בכתב, את רשימת הממליצים. רשימת ממליצים טובה צריכה לכלול את שם הממליץ, תפקידו, מספר מילים על הקשר ביניכם, טלפון וכתובת דואר אלקטרוני ליצירת קשר.
כמובן שיש להתלבש כראוי לראיון עבודה
, להשקיע במראה החיצוני ולהיראות ייצוגיים.
במידה ואתם מרגישים שאתם עדיין לא מוכנים כדאי ומומלץ לעבור סדנאות הכנה, הכוללים בדרך כלל מתן כלים וסימולציות, למחפשי עבודה בכלל ולראיונות עבודה בפרט. לא תמיד הם יכולים להכין אתכם באופן מלא לראיון, אך הם בהחלט מכירים את עולם הדרושים ואת עולמם של מחפשי עובדים ועובדים ועוזרים לתחושת המוכנות והביטחון בראיון, כך ששליש מהעבודה הם בהחלט יעשו.
בטרם כניסתכם לראיון – כנסו לשירותים. התרוקנו (תופתעו לדעת עד כמה תחושו קלה), הביטו במראה, בדקו שהשיער מסודר, המשקפיים לא עקומות, אין כלום בין השיניים והאיפור לא נמרח. שטפו פנים אם אפשר, הביטו בעצמכם והכי חשוב, הצעד החשוב ביותר להכנה לראיון – נשמו עמוק, זקפו את הגב וחייכו לעצמכם. עכשיו את מוכנים.
'עשה' ו'אל תעשה' בראיונות עבודה
5 טיפים חשובים לראיון עבודה:
1. להגיע מוכנים! התכוננו מראש לראיון עבודה. הכינו את עצמכם, בצעו בדיקת רקע על המשרה, על החברה אליה אתם מבקשים להצטרף, על הדרושים לחברה בפרט ועל הדרושים לענף בו היא פועלת בכלל (אילו עובדים מחפשים בתחום, מהם המשרות הנדרשות בענף, מה התנאים והמשכורות אצל המתחרים שלה, מה רמת שביעות הרצון של העובדים בחברה וכו'). בדקו מי מראיין אתכם, הכינו עצמכם מראש לשאלות אותם אתם צופים שישאלו אתכם וחשבו על שאלות אותם אתם מבקשים לשאול.
2. אל תאחרו! לא משנה מה – אל תאחרו! מועמד שמאחר לראיון עבודה מקטין באופן משמעותי את הסיכויים שלו להתקבל למשרה המבוקשת. צאו מוקדם יותר מהבית, בדקו את דרך ההגעה ופעלו בהתאם, אם מדובר בתחבורה ציבורית, ברכב, בעיות חנייה וכולי. כדאי ומומלץ אפילו להגיע 5-10 דקות לפני הזמן. אם בכל זאת קיים סיכוי קלוש שתאחרו, אפילו בכמה דקות, התקשרו, הסבירו והתנצלו.
3. השקיעו ברושם הראשוני! ברוב המקרים חוות הדעת של המראיין נקבעת ב 30 השניות הראשונות בה הוא פוגש אתכם. חשוב מאוד להתלבש נכון, בהתאם למסר שאתם מבקשים להעביר, נגבו את הזיעה בטרם הכניסה לראיון, הריחו טוב והראו טוב.
4. היו נינוחים! נכון, מדובר במעמד מלחיץ לכל הדעות, אך חשוב להראות רגועים ובטוחים בעצמכם, לחצו למראיין או המראיינת את היד. הזדקפו, נשמו עמוק וחייכו, למועמד רגוע ומחייך יש הרבה יותר סיכויים מול מועמד חושש ועצבני.
5. התרכזוֱ! הגיעו ערניים, מרוכזים ומפוקסים, זהו שיאו של תהליך חיפוש העבודה שלכם. סגרו את הטלפון הנייד בטרם הפגישה, רטט מהטלפון יוציא אתכם ואת המראיין מהריכוז הקשיבו לשאלות המראיין וענו לעניין.
5 טעויות נפוצות בראיון עבודה: ג'וב נינג'ה מזהיר:
1. לא לשקר! מועמדים רבים נוטים להגזים בתיאור התפקיד הקודם שלהם, בשכר אותו הם הרוויחו או בכישורים שלהם ומדובר בטעות חמורה. מראיינים מקצועיים ומנוסים בחיפוש עובדים מאומנים בזיהוי סילופי דברים, מה שיקטין עבורכם את הסיכוי להתקבל. במקרים רבים החברה אליה אתם מבקשים להגיע גם תבצע בדיקת רקע עליכם ותפנה למעסיקים האחרונים על מנת לקבל את חוות דעתם, סילופי הדברים צפים על פני השטח במהירות במקרים כאלה ומורידים משמעותית את הסיכוי שלכם.
2. לשאול יותר מדי 'מה מגיע לי'! נכון, זכותכם לבדוק מה התנאים במקום העבודה וודאי שמותר לשאול עליהם בראיון העבודה, אך כדאי שלא להגזים בשאלות כאלה ולהתרכז בשאלות ענייניות ומקצועית, וודאי שלא בתחילת הראיון.
3. לענות לטלפון או לסמס באמצע ראיון! אוי ואבוי. כשאתם עונים לטלפון באמצע ראיון אתם בעצם משדרים למראיינים כי יש כרגע משהו חשוב יותר מהם ומהמשרה אותה הם מציעים ומדובר בטעות חמורה. גם אם המראיין יוצא לרגע מהחדר או עונה רגע לטלפון, הוא עדיין בוחן את תגובתכם.
4. לא לאבד ריכוז! זכרו שאתם נמצאים תחת זכוכית מגדלת מהרגע בו נכנסתם למקום העבודה הפוטנציאלי ועד ליציאתכם ממנו ונבחנים כל הזמן. עזבו את הטלפון, חייכו לסובבים אתכם והביעו עניין.
5. לא להיכנס מזיעים...! מדובר בסכנה מוחשית ביותר בקיץ הישראלי. כאשר ממהרים לראיון העבודה, חם בחוץ ומגיעים בשניה האחרונה, לא מספיקים להחליף חולצה ואז נכנסים לראיון העבודה לא יצוגיים ולא מריחים טוב, או אפילו, חלילה, עם כתמי זיעה על הבגדים, גם המראיינים המנוסים ביותר יכולים להתבלבל ממועמד כזה ולקבל רושם ראשוני שגוי.
מה לקחת לראיון העבודה?
יוצאים לראיון עבודה? שימו לב שלקחתם:
V כתובת מלאה של מקום הראיון
V טלפון ליצירת קשר עם המראיין
V תיק עבודות או דוגמאות לפרוייקטים
V עותק כתוב של קורות החיים שלכם
V המלצות כתובות
V טלפונים של מעסיקים קודמים וממליצים
V חולצה להחלפה
V דאורדורנט או בושם
(ואגב, שימו לב שלא לקחתם שקיות עם קניות, ילדים, הורים, בני זוג או חברים...)
איך להתלבש לראיון עבודה
גם אצל מחפשי עובדים חדשים וגם אצל מעסיקים מנוסים, הרושם הראשוני על המועמד נקבע מרגע כניסתו לחדר, בדרך כלל, אנשים נוטים להתאים את חוות דעתם לאותו רושם ראשוני וידוע כי קשה מאוד לתקן רושם כזה. לכן, חשוב מאוד להגיע בלבוש נכון למקום העבודה.
הדבר החשוב ביותר הוא להתלבש בבגדים עמם אתם מרגישים נוח. בגדים צמודים מידי או לא נוחים רק יגבירו את תחושת אי הנוחות הקיימת מאליה בראיונות עבודה. הבגדים חייבים להלום את המעמד ובשום אופן, גם אם חם מאוד, לא מגיעים עם מכנסיים קצרים, כפכפים וכו'.
חשוב להרגיש שהבגדים מתאימים לכם ומעבירים את מה שאתם מבקשים לשדר בהתאם למשרה אליה אתם מבקשים להתקבל. ישנן משרות הדורשות בגדים מחוייטים יותר וישנם משרות הדורשות בגדים קלים יותר. בגדים מתאימים ישדרו למראיין התאמה למשרה ולמאפיינים הדרושים לה וימצבו אתכם כעובדים מתאימים.
שימו לב לפני הכניסה לראיון שכל דבר מונח במקומו כמו שצריך. החגורה במקום הנכון, החולצה יושבת בדיוק כמו שצריך, המשקפיים, השיער וכו', כך תשדרו סדר, מקצועיות ומוקפדות, תכונה מבוקשת מאוד בקרב כל מראיין.
מגע אישי חשוב מאוד כדי לשדר ייחודיות ולהבליט את עצמכם מול מרואיינים אחרים. צעיף מגניב, סיכה מעניינת או 'אקססוריז' נכון יכול לשדרג באופן משמעותי את ההופעה שלכם ולהבליט עצמכם מול מרואיינים אחרים. שימו לב לא להגזים. זה לא הזמן לנסות לשלב דברים מיוחדים ולהיות אמיצים במיוחד. מגע אישי מעניין וצנוע יעשה פלאים.
שיער מסודר הוא הכרחי. לגברים חשוב להגיע מגולחים ומסודרים, למועמדות מומלץ לשלב איפור קל, אך לא להגזים ולשים לב לפני הכניסה לראיון שהאיפור לא נמרח.
כיצד להתנהג בראיון עבודה
התנהגות מתאימה בראיון עבודה, כזאת שתוביל אותנו לצלוח אותו כראוי ולסיים בהצלחה את חיפוש העבודה, היא תורה שלמה. בקצרה, ישנם מספר טיפים היכולים לסייע בידנו.
הרושם הראשוני עליכם נקבע, כאמור, בשניות הראשונות בהן אתם נפגשים עם המראיין, אם בכניסה לראיון, או אם בחדר ההמתנה. במקרים רבים גם מי שמקבל את המראיינים לראיון מחווה את דעתו עליכם בפני המראיין וחשוב לעשות גם עליו את הרושם הנכון ולהתנהג בצורה הולמת בעת ההמתנה לראיון העבודה. זה הכי לא הזמן לבצע שיחות טלפון וכדאי לוותר גם על ההתכתבויות. במקום, הביטו סביבכם, צרו קשר עם האנשים במקום (במידה ואתם לא מפריעים להם, כמובן), גלו התעניינות ושאלו שאלות קלות.
כאשר אתם נכנסים לחדר הראיונות ופוגשים במראיין לחצו לו יד, יישרו מבט והכי חשוב – חייכו! כאשר אתם מחייכים לאנשים לרוב יחייכו אליכם בחזרה, כשאנו מחייכים בדרך כלל עולות בנו תחושות חיוביות, כך שכבר המראיין יחוש רגשות חיוביים כלפיכם.
כשאתם מתיישבים אל תניחו את התיק על הברכיים ואל תשלבו את ידכם, אלו דברים המשדרים סגירות בפני המראיין, את התיק מומלץ לתלות על גבי משענת הכיסא או להניח מתחתיכם. זה הזמן, שוב, להזדקף, להישיר מבט ולחייך.
אם התכוננתם נכון לראיון
, הבאתם עמכם עותק מודפס של קורות החיים, רשימה מודפסת של ממליצים, עותק של מכתבי המלצה ותיק עבודות, או דוגמאות לפרויקטים אותם ביצעתם, בתוך תיקיה מסודרת. הניחו אותה סגורה על השולחן לידכם ושלפו ממנה מסמכים נדרשים בעת הצורך. אם לא הזדמן לכם בעת הראיון, עשו זאת עם סיומו, נכונות, השקעה ומוטיבציה הן תכונות מבורכות אצל כל עובד פוטנציאלי.
כעת מתחילות השאלות, אם התכוננו נכון וצפינו מראש את השאלות, במיוחד אלו הנפוצות יותר יהיה לנו קל יותר לענות עליהם בצורה מתאימה וטובה. שימו לב להיות ערניים, מרוכזים ולהקשיב לדברי המראיין.
חמש השאלות הנפוצות ביותר, המשותפות לרוב המקצועות הנן:
'ספר לי קצת על עצמך'
'מה כלל תפקידך אצל המעסיק האחרון?'
'מהם הקשיים שחווית במקום העבודה הקודם?'
'מדוע עזבת את מקום העבודה הקודם?'
'איפה את רואה את עצמך עוד 5 שנים?'
'מדוע את/ה חושב/ת שתתאים/תתאימי לדרישות המשרה?'
בנוסף, בכל ראיון תשאלו ע"י המראיין שאלות הרלוונטיות לאופי המשרה והדרישות המקצועיות העולות ממנה, לאופי החברה המעסיקה והיכולת שלכם להשתלב בה, לידע המקצועי הנדרש וכולי.
שימו לב לשפת הגוף שלכם, היא משדרת המון. שבו זקופים כך שתשדרו ביטחון בעצמכם וביכולת שלכם להתאים למשרה, צרו קשר עין, חייכו, שימו לב שאינכם מכסים עם כפות הידיים חלקים בפנים שלכם, מראיינים בדרך כלל מפרשים זאת כאילו יש לכם משהו להסתיר. שימו לב שאינכם מטופפים ברגל בעצבנות, מתופפים באצבעות או משחקים בשיער, מה שגם משדר חוסר ביטחון ונינוחות וגם מוציא אתכם ואת המראיין מריכוז.
ענו בכנות. מראיינים מנוסים מזהים מיד חוסר כנות. כאשר שואלים מועמד מה התכונה הכי בעייתי שלו והוא עונה 'פרפקציוניזם', ברור למראיין שזו אינה תשובה אמתית. המראיין יודע שאף אחד לא מושלם והוא רוצה לקבל תשובות אמתיות ולא מזויפות.
הפגינו את בקיאותם בתחום, הראו למראיין שליטה במונחים מקצועיים ובעולם המקצועי המבוקש. ספרו למראיין מדוע אתם חושבים שאתם מתאימים לעבודה ומדוע אתם חושקים בה. שאלו את המראיין שאלות מקצועיות ופרטים מקצועיים על המשרה.
מה לגבי השכר והתנאים? בהחלט מקובל לקבל בראיון בעבודה פרטים מלאים על שכר העבודה והתנאים הנלווים למשרה, אך התרכזו בדברים החשובים באמת, מה שתשאלו יצטייר בעייני המראיין כדברים החשובים ביותר עבורכם, לכן שאלות כמו מועדי וזמני ההפסקה או אזורי העישון במשרד עדיף לשמור למועד מאוחר יותר.
בתום הראיון חדדו את המסר שביקשתם להעביר והשאירו את הרושם האחרון על המעסיק הפוטנציאלי שלכם. 'אני חושב שאני מאוד מתאים לתפקיד' או 'אני אשמח לעבוד אצלכם' אלו אמירות שלכאורה נראות כמובן מאליו, אך לא יזיק לומר אותן בבירור, כך שיהיו ברורים יותר למראיין. מרואיינים רבים נוטים בשלב זה להשפיל מבט ולצאת מהחדר, שימו לב שאתם עדיין שולטים על שפת הגוף שלכם. הביטו למראיין בעניינים, חייכו והודו לו על ההזדמנות, אם המראיין עוד מתלבט לגביכם, מחווה שכזאת עלולה בהחלט להטות את הכף לטובתכם.
נגמר הראיון? רגע, יש עוד כמה טיפים להמשך
עם סיום הראיון עדיין לא הסתיימה משימתנו – להתקבל למקום העבודה!
ישנם מקומות בעולם בהם נהוג לשלוח למראיין מכתב תודה קצר ובו להודות לו על הראיון ועל ההזדמנות. בארץ, כמובן, הדבר אינו נהוג, אך מומלץ מאוד ליצור קשר לאחר הראיון, עם המראיין או עם איש הקשר שלכם כמועמדים בחברה, לרוב המראיין הטלפוני, לשאול שאלות נוספות אם יש לכם ולהודות לה על ההזדמנות. שימו לב שאתם צועדים על הקו הדק בין הבלטת עצמכם לבין יצירת רושם של להיטות יתר ולכן יש לבצע את הדברים בעדינות ובזהירות, אך לחדד את המסר אתם חושבים שאתם מתאימים למשרה ומעוניינים לעבוד בחברה.