חוקי העסקת בני נוער
בני הנוער יסיימו את שנת הלימודים שלהם ויתחילו להציף את הרחובות ואת הקניונים. רובם גם יחפשו עבודה בכדי להרוויח קצת כסף בתקופת החופשה. מצד שני, חופשת הקיץ בפתח ומגיעות אין ספור מודעות דרושים המבקשות להגיע לקהל יעד של צעירים שמחפשים עבודה בחופש הגדול. העסקת בני נוער שונה מהעסקה רגילה וחשוב מאוד לדעת מהם החוקים להעסקה- מה מותר לעשות ומה אסור.
להעסיק בני נוער זה מעט מורכב יותר מגיוס עובדים מעל גיל 18 מפני שחוקי העבודה החלים על העובדים כולם, חלים גם על בני הנוער, אך עם תוספות משמעותיות. בחוק קיימות התייחסויות מיוחדות לגבי גיוס והעסקת עובדים צעירים והחוק מסדיר זאת באופן ברור וחד משמעי.
כדאי להכיר תקנות אלו על מנת להימנע מתביעות עובדים עתידיות. צוות ג'וב נינג'ה סקר וסיכם עבורכם את החוקים הנוגעים להעסקת בני נוער בחופשת הקיץ.
שכר המינימום לנוער נכון להיום (30/06/2019):
עובדים עד גיל 16 שנים ישתכרו בשכר מינימום שעתי של 21.45 ₪ (3,710 ₪ שכר מינימום חודשי)
עובדים עד גיל 17 שנים ישתכרו בשכר מינימום שעתי של 22.98 ₪ (3,975 ₪ שכר מינימום חודשי)
עובדים עד גיל 18 שנים ישתכרו בשכר מינימום שעתי של 25.43 ₪ (4,399 ₪ שכר מינימום חודשי)
הודעת תנאי עבודה
טופס הודעה לעובד, המנוסח על פי הנוסח הקבוע בחוק יימסר לכל נער העובד למעלה משבעה ימים וזאת עד שבעה ימים מתחילת העסקתו.
שעות עבודה:
אסור להעסיק בני נוער מעל ל 40 שעות שבועיות. מתוך כך, מותר להעסיק בני נוער עד לשמונה שעות באמצע השבוע ועד לשבע שעות בימי שישי. במקום עבודה בו ישנן חמישה ימי עבודה, ניתן להעסיק בני נוער לעד תשע שעות ביום. חל איסור להעסיק בני נוער שעות נוספות או להעסיק אותם על חשבון המנוחה השבועית.
אין להעסיק בני נוער בעבודות לילה (עבודת לילה מוגדרת כעבודה בין השעות 20:00 ועד 8:00). בחופשת הקיץ בלבד ניתן להעסיק בני נועד עד שעה 24:00. כשהעסקתם היומית מסתיימת לאחר השעה 23:00 על המעסיק לדאוג להחזרת העובד לביתו בעצמו או בהסעה מטעמו.
גיל העסקה ואישורים נדרשים:
בעוד שבמהלך השנה מותר להעסיק עובדים בני 15 ומעלה, בחופשת הקיץ מותר להעסיק עובדים כבר בגיל 14. נער שמבקש לעבוד חייב לספק אישור רפואי המתיר את העסקתו. על העסק להחזיק באישור זה מרגע העסקתו ועד שנה לאחריה. החובה להפנות את העובד לבדיקה רפואית מוטלת על המעסיק ואסור למעסיק להעסיק בני נוער ללא אישור רפואי. על המעסיק לשמור במשך שנה, מתחילת העסקת בני נוער גם עותק תעודת הזהות של הקטין או של הוריו (בצירוף הספח עם פרטיו).
• לעיל הובאו רק תמצית הדברים וכמובן שאין בכך כדי למצות את הוראות החוק או את דברי התיקון לחוק ויש להתייעץ עם עו"ד בכל מקרה לגופו.
• נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיועד לנשים וגברים כאחד.
• כל הדעות והעמדות המובעות הן אך ורק של המחברת. הכותבת היא דניאל ביטון, סמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי, ג'וב נינג'ה.
מחפשים עובדים? מוזמנים לקרוא עשרה טיפים למחפשי עובדים
מחפשים עבודה? מוזמנים לקרוא את המדריך: איך תמצאו עבודה בקלות בישראל?