כותב המאמר עו"ד רון אובוז
בית המשפט לתביעות קטנות מהווה פתרון נוח ליישוב סכסוכים אזרחיים בדרך מהירה, באופן יחסי.
ההתנהלות בבית המשפט לתביעות קטנות איננה מסובכת אולם, ישנם מספר דברים שיש לדעת לפני שנכנסים לבית המשפט לתביעות קטנות, בין אם מדובר בצד התובע ובין אם מדובר בצד הנתבע.
התובע-
ראשית עליך לדעת כי, הסכום המקסימאלי שניתן לתבוע כיום בבית המשפט לתביעות קטנות עומד על סך של 33,800 ₪ (סכום זה מתעדכן ועולה מידי שנה ומומלץ לעקוב אחר הסכומים המתעדכנים).
מדובר בסכום נכבד בהתחשב בעובדה שלצורך המשפט בתביעות קטנות אין בדר"כ צורך להיעזר בשירותים של עו"ד וההליכים מסתיימים לרוב בתוך מספר חודשים בלבד.
עם זאת, כדאי לדעת שבמקרים מסוימים יכול בית המשפט לתביעות קטנות להתיר לצדדים להיות מיוצגים על ידי עורך דין.
לכל אדם בישראל מותר לפתוח בתביעה בבית משפט לתביעות קטנות וניתן להגיש תביעה על כל סכום ואין הגבלה לסכום תביעה מינימאלי. יחד עם זאת, בעת פתיחת התיק בבית המשפט יש לשלם אגרת פתיחת תיק בגובה של 1% מגובה התביעה ולכל הפחות סך של 50 ₪.
כלומר, במידה והגשתי תביעה על סך 1,000 ₪, למרות ש-1% מהתביעה מהווה 10 ₪ בלבד, עדיין אצטרך לשלם 50 ₪ עבור אגרת בית המשפט. בכל מקרה, בדר"כ, במידה ואזכה בתביעה בית המשפט יורה על פסיקת הוצאות כנגד הנתבע והנתבע יצטרך לשלם לי בחזרה את האגרה ששילמתי.
חברה בע"מ איננה יכולה להגיש תביעה בבית המשפט לתביעות קטנות ועליה לפנות לבית משפט השלום להגיש את התביעה בסדר דין מהיר (במידה וסכום התביעה איננו עולה על 75,000 ₪).
איפה מגישים תביעה ?
בכל בית משפט שלום בישראל יש גם בית משפט לתביעות קטנות.
את כתב התביעה אפשר להגיש באחד מבתי המשפט שנמצאים במחוז שבו יש סמכות לבית המשפט. שאלת הסמכות של בית המשפט נקבעת לפי התקנות ובנויה ממספר מרכיבים, אולם כלל האצבע בעניין הזה הוא שהולכים אחר הנתבע. כלומר, יש להגיש את התביעה במחוז שבו מתגורר הנתבע ולא בבית המשפט הקרוב למקום מגורי התובע.
כמובן שלכלל זה קיימים מספר חריגים ויש להתייעץ עם עו"ד בכל מקרה לגופו, למשל תביעה שכולה בנושא אינטרנט, כגון: אדם שגר באילת והזמין באינטרנט כרטיסים למופע שנערך בפארק הירקון בתל אביב והמופע התבטל ברגע האחרון, יכול לתבוע את האחראים למופע בבית המשפט לתביעות קטנות באילת ולא בבית המשפט לתביעות קטנות בתל אביב, מאחר וההזמנה התקיימה באינטרנט ובהתאם לפסיקות רבות של בתי המשפט, עסקה שנעשתה באינטרנט "קונה" סמכות בכל הארץ.
את טפסי התביעה ניתן להוריד מאתר האינטרנט של בתי המשפט או לקבלם במזכירות בית המשפט.
יש להגיש את כתב התביעה במספר עותקים לפי מספר הנתבעים ובית המשפט ימסור בעצמו את כתב התביעה לנתבעים, אין צורך לתובע למסור בעצמו את כתב התביעה.
הנתבע -
במידה ונמסר לך כתב תביעה בגין תביעה שנפתחה כנגדך בבית המשפט לתביעות קטנות עליך להגיש כתב הגנה בתוך 15 ימים מיום שהתקבלה אצלך התביעה.
ניתן להעלות את טענות כתב ההגנה על גבי טופס שנמצא באתר האינטרנט של בתי המשפט ואולם, אין חובה להשתמש בטופס מיוחד וניתן להגיש את כתב ההגנה על גבי כל נייר.
את כתב ההגנה יש להגיש לאותו בית משפט שבו נפתחה התביעה אבל, במידה ויש לנתבע טענות לגבי מקום הסמכות של התביעה – כלומר הנתבע גר בירושלים והתביעה נפתחה כנגדו בקרית שמונה (כאשר מדובר בעסקה שנערכה בירושלים שבה היו נוכחים שני הצדדים) צריך הנתבע להגיש ביחד עם כתב ההגנה בקשה להעביר את מקום הדיון לירושלים. במידה והנתבע לא יעשה כך בשלב הזה יהיה לו מאוד קשה להעביר בשלב מאוחר יותר את התביעה למקום הסמכות בו הוא מעוניין.
במידה ולנתבע יש טענות כנגד התובע – למשל כאשר התובע תבע בגין נזקים שגרם לו קבלן השיפוצים ולקבלן יש טענות טובות מכנגד, יכול קבלן השיפוצים להגיש ביחד עם כתב ההגנה תביעה שכנגד על כל סכום (ללא הגבלה) בגין טענות שיש לו כנגד התובע.
כמו בכתב התביעה גם כאן, יש לצרף לכתב התביעה שכנגד את כל המסמכים הרלוונטיים לתביעה, מיד עם הגשת התביעה. בנוסף, גם בגין תביעה שכנגד יש לשלם אגרה לבית המשפט.
התובע יצטרך להגיש גם הוא כתב הגנה שכנגד וייקבע לצדדים מועד לדיון בתביעה, בדר"כ בתוך מספר חודשים.
הדיון-
הדיון בתביעה (ובתביעה שכנגד אם הוגשה) נערך בפני שופט בבית המשפט לתביעות קטנות ובדר"כ הדיון מסתיים בתוך יום אחד.
במקרים מיוחדים שבהם הצדדים רוצים לזמן עדים או להביא בפני בית המשפט מומחים יכול בית המשפט לקבוע דיון נוסף שבו יוצגו כל הראיות. מומלץ להגיש בקשות לזמן עדים לדיון, לפני הדיון או פשוט לבוא לדיון עם עדים מטעמך כדי לא לגרור את התביעה ולסיים כמה שיותר מהר.
באותו אופן, במידה ובידך הקלטות שמע או וידאו שברצונך להציג לשופט ניתן לצרפם כבר לכתב התביעה או להביא איתך ביום הדיון ולהציג בפני השופט בכל דרך. אין בעיה להראות לשופט את ההקלטות או ההסרטות מתוך הטלפון הסלולארי האישי אולם, הדרך הטובה ביותר היא לבצע תמלולים מקצועיים של ההקלטות ולהביא בפני בית המשפט את הדברים באופן ברור.
בדרך כלל במהלך הדיון ינסה השופט להביא את הצדדים להגיע להכרעה בתיק על ידי פשרה ולכן מומלץ לנצל את זמן ההמתנה לדיון ולנסות לדבר עם הצד שכנגד, במידה ולא תדברו ביניכם יבקש מכם השופט לצאת החוצה ולנסות ולהסתדר ואז תאבדו את התור שלכם ותאלצו לחכות זמן נוסף.
בתום הדיון יכול השופט לתת פסק דין באופן מיידי מול הצדדים ויש באפשרותו לתת את פסק הדין מאוחר יותר ואז פסק הדין יישלח לצדדים בדואר. בנוסף, השופט יכול לבקש מהצדדים "להמציא" לו מסמכים נוספים ורק לאחר הצגת המסכמים יתן פס"ד.
כיום ניתן באמצעות אתר "נט המשפט" של בתי המשפט להיכנס לתוך התיק האינטרנטי ולבדוק האם התקבל פסק דין או ניתנו החלטות אחרות בתיק.
במידה ולא קיבלתם פסק דין תוך זמן סביר תוכלו לפנות לבית המשפט ולבקש לקבל פסק דין.
לרוב, לצד הזוכה יפסק בצירוף הסכום שנפסק גם החזר הוצאות אגרה ו/או הוצאות טרחתו בהגשת התביעה, אולם אין חובה לכך והשופט יכול שלא לפסוק הוצאות.
גביית פסק הדין-
מזל טוב !
ניצחת בתביעה, אבל עכשיו מה עושים ? איך גובים את הכסף אם הנתבע לא רוצה לשלם ?
במקרה כזה יש לפתוח תיק הוצאה לפועל כנגד הנתבע בלשכות ההוצל"פ.
כל אדם יכול לפנות ללשכת ההוצאה לפועל אולם מדובר במערכת מורכבת ומסועפת שעברה לאחרונה שינויים רבים ולכן לשם כך כדאי לפנות לעורך דין המתמחה בהוצאה לפועל לגבייה מהירה ויעילה של החוב.
לעיל הובאו רק תמצית הדברים וכמובן שאין בכך כדי למצות את כל החקיקה ואת הפסיקה בנושא ויש להתייעץ עם עו"ד בכל מקרה לגופו.