Job Ninja | ג'וב נינג'ה מאמרים - כל הנזקים כשחסרים עובדים

40+ אז מה?

נכון, למועמדים בני 40+ קשה יותר למצוא עבודה כיום. אבל איך אומרים אצלנו? קשה יש רק בלחם. הכל אפשרי. צוות ג'וב נינג'ה מציג לכם מספר עצות "עשה" ו"אל תעשה" למציאת עבודה בגיל 40+.

יותר ויותר מחפשי עבודה מתלוננים כיום שהרבה יותר קשה למצוא עבודה בגיל 40+, ששוק הדרושים שייך לצעירים ומעסיקים נוטים לגלות אפליה תעסוקתית ברורה ולהעדיף העסקת מועמדים צעירים יותר. כמובן שלא מדובר על כל המעסיקים בכל המשרות, אבל בהחלט ניתן לזהות מגמה כזאת. החוק ברור, אסור להפלות עובדים על בסיס גיל, אלא אם הדבר דרוש מאופי העבודה. אך לפני שנדבר על חובתנו בתחום משאבי האנוש לשנות את המצב וכיצד שנבין כיצד אנו, כדורשי עבודה בגיל 40+, יכולים להתמודד עם מציאות שכזו, יש להבין את הגורמים לה.

מדוע מעסיקים מעדיפים להעסיק מועמדים צעירים יותר?

למעסיקים נדמה כי מועמדים צעירים עולים פחות, דורשים פחות, מגיעים "רעננים יותר" ואינם מקובעים על תפיסות עבודה מסויימות ולכן ניתן "לעצב" אותם ברוח הארגון. "עובדים מבוגרים", מספר מ', המעסיק 20 עובדים ומחפש עובדים בתחום המכירות "מגיעים עם הרבה ניסיון בדרך כלל, שזה יתרון גדול, אך גם חיסרון גדול, הוא התרגל לעבוד בצורה מסויימת ועכשיו כשאני בא לתת לו הנחיות הוא אומר לי ש'אני כבר 30 שנה בתחום ואני יודע איך זה עובד', גם אם הוא לא אומר לי, זה מה שהוא חושב".

עובדים צעירים נתפסים כבקיאים יותר מבחינה טכנולוגית, מהירים יותר ומתמצאים יותר בסביבה טכנולוגית, קל להם יותר לקבל מרות, במיוחד כאשר המנהלים בארגון הם בטווח הגילאים שלהם, "מנהלים", מספר אחד המעסיקים, "תמיד יעדיפו לנהל עובדים צעירים מהם, קשה מאוד לנהל עובד, לנזוף בו ולדרוש ממנו כאשר הוא נמצא בגיל של ההורים שלהם וגם לעובדים קשה לקבל מרות ממישהו הרבה יותר צעיר ממנו". בנוסף, עובדים צעירים יכולים להשקיע יותר זמן ואנרגיות בעבודה מאחר והן אינם בעלי משפחות (במיוחד לא אימהות צעירות, על כך נדבר פעם אחרת) "עובד צעיר", מוסיף המעסיק, "יכול להשקיע הרבה יותר זמן עבודה, לעבוד שעות ממושכות יותר ולהיענות לדרישות שהתפקיד מבקש. מעובד בן 25 אני יכול לבקש להישאר במשרד עד 21:00, מאמא צעירה בת 40, אני לא יכול אפילו לבוא בדרישה כזאת, שלא נדבר על חופשות מחלה, חופשות בבתי ספר וכו', ההיעדרויות האלה פשוט פוגעים לי בעסק".

בעיה מרכזית נוספת היא שמועמדים לעבודה בגיל 40+ בדרך כלל נמצאים בעמדות בכירות יותר מעובדים צעירים מהם, בעולם הדרושים, מפת המשרות המוצעות דומה לפירמידה, ככל שעולים בסולם הדרגות, היקף ההיצע קטן בצורה משמעותית, כך שלדורשי עבודה מעל גיל 40, שבדרך כלל מכוונים למשרות בכירות יותר יש מטבע הדברים פחות היצע לעבודה ממועמדים צעירים יותר המתכווננים למשרות זוטרות יותר.

מה היתרונות של מעסיקים מבוגרים יותר?

מצד שני, עוד ועוד מעסיקים לומדים לגלות את היתרונות הקיימים בהעסקת עובדים בוגרים יותר. ראשית, עובדים בוגרים יותר נתפסים כיציבים יותר ואחראים יותר. "אותן סיבות בגללן מעדיפים להעסיק עובדים צעירים נמצאות גם בעוכריהן.", מוסיף המעסיק "לעובד צעיר, למשל, הרבה יותר קל לקום וללכת, כי משהו לא מוצא חן בעיניו, אחרי שהשקענו כל כך הרבה זמן בהכשרה שלהם, לעובד בוגר, בדרך כלל יש מחוייבות משפחתית, הוא חייב להביא אוכל לילדים, לשלם משכנתא וכו', לכן הוא יחשוב פעמיים לפני שינטוש את מקום העבודה והוא גם מחפש עבודה לטווח ארוך יותר".

ישנם מעסיקים המצביעים גם על הבדלי גישה וחינוך. "מדובר ממש בדור אחר", מעידה אפרת, מנהלת גיוס בחברה מובילה בתחום הביטוח, "הדור של היום, בני 20+ שונה כהוגן מהדור שלנו, של בני ה 40+. ערכים כמו מוסר עבודה, כבוד למנהלים, מחוייבות, ערכים שאנחנו גדלנו עליהם, הפכו לערכים של חופש, הגשמה עצמית ואינדיוידואליות, מבחינה ערכית, עובדים מבוגרים מתאימים לארגון שלי הרבה יותר". (ר' עוד על מגמות חדשות בגיוס עובדים)

עובדים מבוגרים יותר גם מביאים איתם יותר ניסיון ויכולת, כך שאפשר לחסוך הרבה כסף על הכשרת העובד לתפקיד המתאים, קשרים נכונים שיכולים להועיל לתפקיד וידע רב שנצבר במהלך השנים. עובד בעל ניסיון רב כבר 'עשה את הטעויות שלו על חשבון מעסיק אחר' וסביר להניח שיבצע פחות טעויות אצלנו.

אז מה עושים?

אין ספק שצריך לבצע שינוי חברתי ומקצועי ברמת המקרו. אפלייה על בסיס גיל, כאמור, אינה חוקית, אינה הוגנת וגם אינה נכונה מבחינה מקצועית, אבל היא קיימת. במאמר זה נתמקד בשאלה כיצד מועמדים מעל גיל 40 יכולים להשתלב בקלות בשוק העבודה.

למועמדים בגיל 40+ ההמלצה שלנו היא פשוט להכיר במציאות, גם אם היא אינה הוגנת. צריך לנסות לשנות אותה, אבל בינתיים, כדי למצוא עבודה חשוב להבין כיצד יש להתמודד איתה.

מה לא לעשות?

ראשית, לא להביע תרעומת בפני מעסיקים פוטנציאלים אליהם אתם מתראיינים או נשלחים, על המצב. המעסיק הספציפי הזה אינו אשם והוא דווקא זה שכן פונה אליכם בהצעת עבודה. הכי לא נכון, ודברים אלה נכתבים מניסיון, לצעוק על מראיינת או פקידת גיוס שזה לא הולם או לא חוקי ולא מוסרי לשאול לגיל המועמד, לא רק שהמראיינת לא אשמה, אלא שמועמד כזה באותו רגע נכנס לאליפות זריקת קורות חיים לפח, כמו שאומרים...

פעמים רבות אנו שומעים המלצות שלא לכתוב את שנת הלידה או להסתיר את הגיל, זאת המלצה שאיננו מסכימים איתה. קחו בחשבון שלמי שקורא את קורות החיים יש קצת שכל בקודקוד ובדרך כלל גם ניסיון ואנו יודעים לחשב לפי גיל ההשכלה או השירות הצבאי את הגיל. מה משדר מי שמוחק את שנת הלידה מקורות החיים? שיש לו משהו להסתיר, זאת לא גישה נכונה, אנו ממליצים למועמדים דווקא לא להסתיר את הגיל שלהם, אלא להבליט את היתרונות שהגיל מביא איתו לעובד, על כך נדבר בהמשך.

המלצות נוספת הן לא לאבד סבלנות, ולא להתייאש. אל תיפול רוחכם. למרות שיש היצע גדול מבחינת משרות, לא פשוט היום למצוא עבודה בכל גיל, בגלל מבנה שוק הדרושים בישראל. בתחום הדרושים כיום ישנם כל כך הרבה אתרים ופלטפורמות לתיווך בין עובדים למעסיקים שמחפשי העבודה מצד אחד ומעסיקים דורשי עובדים מצד שני 'הולכים לאיבוד' בין כל האתרים ולא מצליחים להיפגש אחד עם השני, כך שמציאת משרה הולמת היא אתגר לא פשוט, תוסיפו את הקשיים שיש למחפשי עבודה מעל גיל 40 ותגלו שהאתגר מתעצם. גם אם קיבלתם כמה סירובים, אל תתייאשו.

אל תקחו את הדברים ברמה אישית, כאשר מישהו דוחה אתכם כמועמדים, נדמה שזה הדבר הכי אישי בעולם, אבל זה לא. המעסיק לא מכיר אתכם באופן אישי, הוא לא יודע מי אתם, אלא רק ראה את קורות החיים שלכם או ביצע ראיון ראשוני עמכם, אל תעלבו ואל תיפגעו. הבינו שהסיכוי של כל מועמד מראש להתקבל לעבודה הוא לא מאוד גבוה, מעסיק שמחפש דרכנו מנהל/ת בכיר/ה, למשל, מקבל תוך שעה 500 קורות חיים, הסיכוי שיגיע דווקא אליכם אינו גבוה.

מה כן לעשות?

להירגע, להיזדקף, לקחת אוויר ולחייך לעולם (שזאת עצה טובה באופן כללי). אל תתחילו מראש את התהליך מנקודת חולשה וחשש, אלא ממקום של ביטחון וחיוך, מראיינים תמיד יעדיפו את המועמד המחייך על פני זה החושש, אם אתם עובדים טובים – מקומכם יגיע, אפילו אם זה ייקח קצת זמן.

אחרי שנרגענו, זה הזמן לפואנטה – הפכו את נקודת החולשה לחוזק, 'נכון, אני בן 50 ומשם דווקא מגיעים היתרונות שלי כעובד!'. ציינו והבליטו את היתרונות שלכם כעובדים על גבי קורות החיים שתכתבו, בעת זימון טלפוני לראיון או בעת הראיון עצמו, יתרונות שאין למתחרים צעירים מכם: ניסיון רב בשוק, ידע מקצועי נרחב, היכרות עם ספקים, לקוחות תוכנות וכו'. יש דברים שלכם נראים ברורים, אך למעסיק הם אינם מובנים מאליו ולא יזיק לציינם שוב. שלפו בראיון שמות של תוכנות, אנשי קשר חשובים או אנקדוטות מקצועיות ואל תתביישו. גם אם מדובר בענף צר כמו ביטוח או בענף נרחב כמו היי טק, הראו את היכרותכם עם הענף. הכינו עצמם בטרם הראיון ובצעו עם עצמכם, או עם אדם נוסף סימולציות על מנת לתרגל זאת 'על יבש' כך שלראיון תגיעו מוכנים ובטוחים יותר.

נטרלו מראש 'מוקשים' שאתם יודעים כי צפויים להגיע ו'הקדימו תרופה למכה', לדעתכם המעסיק חושב שאינכם בקיאים בחידושים בתחום? ציינו מראש כי אתם בקיאים בחידושים ויותר חשוב, מוכנים ופתוחים ללמוד במהירות וביעילות את מה שפספסתם. האם המעסיק חושש שיהיה קשה לכם להתנהל תחת ניהולו של מי שצעיר מכם בשנים רבות? ציינו מראש כי אין לכם בעיה כזאת. במקום לומר בראיון 'אתה בגיל של הבן שלי', אפשר לומר 'איזה כיף שאתה בגיל של הבן שלי, אני אוהב לעבוד עם חבר'ה צעירים', למשל. כמובן, חשוב להתכוון לכך, אם הדברים יאמרו רק כמס שפתיים ללא כוונה אמיתי מאחוריהם לא הבליטו את היתרונות המיוחדים שבאים עם הגיל, האחריות המשפחתית, היציבות, הרצינות, העובדה שילדיכם כבר גדולים וכולי, אלה יתרונות שיש לכם מול מתמודדים צעירים וכדאי להבליט אותם שכן מדובר בתחרות לא פשוטה.

מועמדים רבים מעידים שהקושי המרכזי שלהם הוא שהם אינם מצליחים כלל לעבור את מחסום קורות החיים ולהגיע לראיון. כאן יש לכם יתרון גדול: שנים רבות של ניסיון בתחום מסויים וודאי מביא איתו גם קשרים לא מעטים בתחום – זה הזמן לנצל אותם, התקשרו לספקים, קולגות ולקוחות שעבדתם איתם בעבר ובדקו האם הם מכירים אנשים בחברה אליה אתם מנסים להתקבל, או בכלל, האם הם מכירים משרות פנויות בתחום, תתפלאו כמה אנשים שמחים לעזור, במיוחד אם הם זוכרים אתכם לטובה.

שיחה טלפון מקדימה, או שיחת טלפון נוספת בתום הראיון תמיד יכולה לעזור ואינה נראית 'נואשת' כפי שמועמדים חוששים לעתים כי תצטייר. שלחתם קורות חיים? הקימו טלפון למחלקת משאבי אנוש ובדקו אם הן הגיעו, במהלך השיחה תוכלו להתחבב על רכזת הגיוס ולהשאיר עליה רושם טוב, אם תספרו לה, כדרך אגב, שיש לכם ניסיון רב בתחום וקשרים אישיים, הסיכוי שלכם לעבור לשלם הזימון הטלפוני כבר יעלו.

זוכרים שדיברנו על סוגיית פירמידת המשרות שככל שעולים בסולם הדרגות היצע המשרות צר יותר? שקלו 'ירידה לצורך עלייה', תפקידכם האחרון היה סמנכ"ל שיווק ומכירות? יהיה קל הרבה יותר להתקבל לתפקיד מנהל מכירות מאשר לתפקיד של סמנכ"ל שיווק ומכירות, שכן על האחרון התחרות רבה יותר, התמודדו על תפקיד מנהל מכירות, הוכיחו את עצמכם ותוכלו לשוב ולהתקדם מעלה. אם אתם חוששים להצטייר כ''Over qualified למשרה, שוב אנו חוזרים לטיפ המרכזי: נטרלו את המוקש. ציינו בפני המזמן או המראיין 'אני יודע שאני עלול להצטייר כ ''Over qualified אבל אני מוכן ומתאים למשרה הזאת'. לא 'אין לי ברירה, אני לא מוצא כבר הרבה זמן משרה הולמת', אלא 'זאת המשרה שעומדת על הפרק כרגע ואני אבצע אותה בצורה הטובה ביותר'.

מועמדים רבים שאנו מלווים בגילאי 40+ מספרים לנו שהקושי במציאת עבודה בתחום אליו הם הורגלו, דוקא התגלה כברכה. הקושי גרם להם לחשיבה על שינוי כיוון, הסבה מקצועית או אפילו פתיחת עסק עצמאי משלהם והם מצאו עצמם במקום טוב יותר מאשר היו בעבר. בתחומים רבים נהוג בשנים האחרונות לעסוק כפרילנסרים ואולי כדאי לשקול את האפשרות, בתחום המכירות, למשל, תמיד ישנה דרישה רבה ותמיד מחפשים עבדים בתחום לא קל אך מתגמל כספית, מכירות טלפוניות, טיפול בילדים, כתיבת תוכן שיווקי, עבודות אינטרנט, מסחר ב E Bay תיווך וכו', הם מקצועות ותחומים שניתן 'לבדוק' בזמן חיפוש העבודה ואולי תגלו שהתחום יותר מתאים לכם מה שחשבתם.



צות ג'וב נינג'ה ישמח לסייע לכם במציאת עבודה באלפי משרות פנויות, השירות למחפשי עבודה הנו ללא תשלום. 9874*.
להזנת קו"ח לחץ/י כאן.



צוות אנשי המקצוע ב job ninja - מאגר הדרושים הגדול במדינה, ישמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה


*9874 | www.jobninja.co.il | info@jobninja.co.il