כיצד נתמודד עם 'משבר הקורונה'?
'משבר הקורונה' שתקף אותנו בשבועות האחרונים, מעמיד בסכנה לא רק את בריאותנו, אלא גם את בריאות העסקים שלנו. עוד ועוד מעסיקים ובעלי עסקים מוצאים עצמם נאלצים להתמודד עם אחד המשברים החמורים ביותר שידעה הכלכלה הישראלית והעולמית בשנים האחרונות.
צוות job ninja ריכז עבורכם מספר עצות להתמודדות עם המשבר.
מעסיקים ובעלי עסקים רבים עומדים בפני משבר לא פשוט בשבועות האחרונים לאור מצב המשק. נדמה כי בעלי עסקים בישראל 'התרגלו' כבר, בעל כורחם, למשברים ולמדו לצמוח מהם. עם זאת, משהו במשבר האחרון 'מריח' לנו טיפה אחרת ומעסיקים רבים חשים כי הוא מעמיד בפנינו אתגר שייתכן כי לא יוכלו לעמוד בו. מדוע? מה שונה ב'משבר הקורונה' ממשברים קודמים? מדוע נדמה כי עתה המשבר מסוכן יותר לבריאות העסק?
ראשית, מדובר בקרקע בלתי מוכרת. בעוד ש'התרגלנו' למבצעים צבאיים ומשברים על רקע בטחוני, משבר על רקע רפואי זר לנו ולכן גם מפחיד יותר. איננו יודעים לצפות את סיומו או התפתחותו ואי וודאות היא האויב הכי גדול של השקט הנפשי. כאשר במשברים על רקע בטחוני, אנחנו כישראלים, סומכים על צה"ל שינצח, במקרה של 'משבר הקורונה' זה קצת קשה יותר.
שנית, מדובר במשבר עולמי, כל העסקים, אם נרצה או לא, מחוברים היום לכפר הגלובלי. "אפקט הפרפר" מדבר על זה שרפרוף כנפיו של פרפר בצד אחד של העולם עלול לגרום לטורנדו בצידו השני. כך, סיני אחד, שכנראה אכל מרק עטלפים נגוע, כך אומרים, גורם לי, במרחק חצי כדור הארץ, להשבית את העסק עד
אחרי פסח לפחות. עסקים רבים קשורים לעסקים בחו"ל, שלא ברור איך יצליחו אף הם להתאושש מהמצב, מה שמגביר את הקושי.
דבר נוסף הוא שבמשבר הנוכחי, מעט מאוד שליטה נמצאת בידיים שלנו, בעלי העסקים. זה לא מצב שאנחנו יכולים לבחור האם להפעיל או לא להפעיל את העסק, אפילו לא כוחות המשק קובעים עבורנו, כי אם, לראשונה בחיינו, משרד הבריאות.
אז מה עושים?
קודם כל, נושמים עמוק. לחץ הרבה יותר מסוכן לרוב בני האדם מאשר נגיף הקורונה ובטח שלא ניתן לנהל עסק תחת לחץ. קחו אוויר והאמינו שיהיה בסדר. שמרו על אופטימיות. שילוב של ראייה מפוכחת עם אמונה בעצמנו וביכולות שלנו יהיו המפתח להישרדות.
שומרים על עצמנו. העיקר הבריאות, העיקר הבריאות, העיקר הבריאות. לא תצליחו לנהל שום עסק באם תחלו או תאלצו לטפל ביקרים לכם. שמרו על הוראות משרד הבריאות ועל אורך רוח, כבר אמרנו.
מנצלים את הזמן לבלות בחיק המשפחה. בניהול הנכסים האישיים שלנו, אין ספק שבריאות ומשפחה הם במקום הראשון. תמיד אנחנו מתלוננים שאין לנו מספיק זמן להקדיש להם – זה הזמן.
מחפשים את נקודות האור. בכל סיטואציה תמיד כדאי לראות את נקודות האור. כך, למשל, במשבר הנוכחי, בניגוד למשברים קודמים, נראה כי הממשלה מגויסת באופן מפתיע לסייע לבעלי עסקים ולאזרחים לעבור את המשבר. נקודה נוספת היא שביום שאחרי העובדים שלנו, גם אם לתקופה קצרה, כנראה ילמדו להעריך קצת יותר את מקום העבודה שלהם, הספקים שלכם יעריכו אתכם קצת יותר, אתם תעריכו את הלקוחות שלכם קצת יותר וכולנו נעריך את העסקים שלנו ונבין ששום דבר לא מובן מאליו.
אחרי שנרגענו, הגיע הזמן להתחיל ולטפל פרקטית במצב.
השתמשו בזכויות המגיעות לכם. המדינה מעמידה כלים וזכויות רבות לרשות המעסיקים ובעלי העסקים הקטנים והבנקים מקלים יותר במתן אשראי והלוואות לעסקים. במקום לפטר עובדים, ניתן להוציא עובדים לחל"ת ובכך לשמור עליהם, באם הם זכאים, לקבל דמי אבטלה בתקופה זו, ניתן להשתמש בהלוואות שמציעה הקרן בערבות המדינה, ניתן לדחות תשלומי מע"מ, ברוב הרשויות ניתן גם לדחות או לוותר על תשלומי הארנונה, ניתן לקבל ברוב המקרים פריסות או מסגרות מחברות האשראי, ניכיונות בעת הצורך וכו'.
השתמשו בזכויות אלה עכשיו, כל עוד הם ניתנות, הם יכולים לתת לכם מעט אוויר לעבור את החודש או החודשיים הקרובים ולא יזיק גם אם רק יהיו לכם בבחינת מטרייה לכשתצטרכו, מאחר ולא ניתן לדעת כמה זמן יימשך המצב.
להסתגל לעבודה בתוך המשבר. החזק, זה ששורד, גילה לנו דארווין, הוא דווקא המין שיודע להסתגל לשינויים. אנחנו מאמינים בשוק הישראלי שהוא מאוד גמיש, מאוד חכם ויודע מהר מאוד להסתגל למצבים חדשים. זה הזמן להתחיל להסתגל ולהיערך למציאות חדשה. ראינו איך המסעדות, למשל, הסתגלו מהר מאוד ועברו לעבוד בעיקר על משלוחים, כך הם מצליחים לצמצם במעט את הפגיעה. צריך להבין שהמציאות הולכת להשתנות. זה הזמן לשקול עבודה מהבית, להתחיל להשתמש בכלי ניהול לעבודה מרחוק, לפתח מוצרים שמתאימים למצב ולעוד כמה חודשים מהיום, לשנות דפוסי עבודה וכו'. הסתגלו להיום וליום שאחרי.
להיערך ליום שאחרי. כאשר יש פחות או אין בכלל עבודה, זה הזמן להיערך ליום שאחרי, לחשוב על מספר תרחישים שעלולים לקרות בעקבות המשבר ולהכין את העסק אליהם, בבחינת תכנית א', ב', ג' וכו'. מלבד תחושת הביטחון שתעניק לכם תכנית מסודרת, כאשר יש תכנית מגירה למצב, גם אם היא אינה תואמת את המצב במאה אחוז, מגיבים אליו מהר יותר ומצליחים לרוב להתמודד איתו יותר בקלות. זה הזמן לתכנן תוכניות חילוץ ולהתחיל להיערך להן, כדי שלא נצטרך לעסוק בהיערכות תוך כדי תנועה.
היום שאחרי יגיע בסוף, וכולנו נהיה שם, כולנו נחזור לעבוד. איך כתב מאיר אריאל? עברנו את פרעה, נעבור גם את זה...
בריאות לכולם, הכי חשוב.
צוות jobninja
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיועד לנשים וגברים כאחד.
* כל הדעות והעמדות המובעות הן אך ורק של המחברת.
* הכותבת היא דניאל ביטון, סמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי, ג'וב נינג'ה.