הרהורי פרישה...

פרשתם מצה"ל? מצד אחד מדובר בצעד משמעותי ותחושה ש'הכל פתוח' וזה הזמן לעשות מה שתמיד רציתם ולהגשים חלומות. מצד שני, ההשתלבות בשוק העבודה לא תמיד קלה, במיוחד במשרות רלוונטיות לפורשים בדרגה בכירה.

פורשים רבים שאנו עובדים עמם ומסייעים להם להשתלב בשוק העבודה או לגייס עובדים כמעסיקים חדשים, מעידים, לצד התחושות הטובות הנובעות מהשחרור אליו ייחלו, על קשיים לא מעטים, כמחפשי עבודה או בהשתלבות בשוק העבודה כעובדים, מנהלים ובעלי עסקים בשוק האזרחי.

האתגר העומד בפני איש צבא שיצא לאזרחות לא פשוט. מלבד האתגרים האישיים הכרוכים בשינוי הסטטוס, ישנם אתגרים מקצועיים רבים. ראשית, ישנו קושי בהשתלבות בשוק העבודה, אם הפורש החליט לעבוד כשכיר או להשתלב בשוק בכלל וגם אם החליט לפתוח עסק כעצמאי.

למבקשים לעבוד כשכירים, ההנגשה לשוק העבודה אינה פשוטה, כיוונון מקצועי, כתיבת קורות חיים, איתור משרות רלוונטיות והתנהגות בראיון עבודה הן מיומנויות שלרוב אינם מוכרות לאנשי צבא. מחלקת הפרישה בצה"ל ו'צוות' אחריה עושים עבודה טובה מאוד בתחום זה, אך עדיין מומלץ לפנות לאמצעים נוספים לאיתור עבודה ולא להסתמך עליהם בלבד, ככל שפונים לאמצעים מגוונים יותר, הסיכוי למצוא משרה מבוקשת עולה. חיפוש עבודה הוא עבודה בפני עצמו וצריך להשקיע בו זמן, אנרגיה ותשומת לב.

במשרות בכירות מאוד לרוב מגוייסים עובדים על ידי קשרים אישיים ו'חבר מביא חבר', מומלץ לרענן את הקשרים האלה, לחזור לקשר עם אנשים רלוונטיים שיכולים לעזור ואפשר בהחלט לספר לסביבה שמחפשים עבודה, זה לא סוד והרבה פעמים 'מישהו בדיוק מכיר מישהו שצריך מישהו....

כשכירים, פורשי צה"ל פעמים רבות דווקא נחשבים על ידי מעסיקים פוטנציאליים כמועמדים אטרקטיביים, מקצועיים מאוד, שכן ברוב התחומים צה"ל נתפס בשוק כנותן הכוונה מצויינת, בעלי מוסר עבודה גבוה, ממושמעים, מסודרים והרבה פחות 'מפונקים' משאר השוק. הבעיה העיקרית היא שאותם פורשים בדרך כלל מכוונים למשרות בכירות וככל שעולים בדרגה בפירמידה, היקף המשרות שיש לשוק מצטצמצם והתחרות על כל משרה, מול מועמדים אחרים, מצויינים לרוב, נעשית קשה יותר, תוסיפו את הקושי העולה עם הגיל למציאת עבודה והנה משימה לא קלה העומדת בפניכם.

בעיה נוספת היא חסרים קלים שיכולים להיות לפורשים בתחומים 'אזרחיים' מאוד שלא נתקלים בהם במהלך השירות הצבאי. תחומים כמו שיווק ומכירות, מימון או שירות לקוחות שהם תחומים קריטיים היום להם זקוק כמעט כל עובד, קל וחומר מנהל ובעלי עסקים במיוחד. מערכות אזרחיות, מה לעשות, שונות ממערכות צבאיות, אם חושבים שהצבא מלא בפוליטיקה, במערכות אזרחיות השיקוליים האינטרסנטיים שמובילים אנשים בחברה, לעתים שונים לחלוטין ממטרות העסק ומהווים חלק בלתי נפרד מההתנהלות.

בנוסף, מנהלים ומעסיקים צריכים להתמודד עם מוסר עבודה לא גבוה לעתים של עובדים ("אני לא מבין איך אני נותן הנחייה והיא לא מתבצעת"), מה שמהווה אתגר רציני לכל מנהל בשוק העבודה כיום, במיוחד למי שלא היה רגיל לכך ממקומות עבודה קודמים, עם חוקי עבודה נוקשים שמקשים על התנהלות המנהל, עם שוק תחרותי מאוד ופרוע מאוד, מתחרים שלעתים 'מתאבדים' על לקוחות ומציבים אותך, שלא מוכן לנקוט בצעדים כאלה, בעמדת חולשה, מדיניות ממשלתית מחלישה ועוד אתגרים רבים אחרים שאינם מוכרים מהעולם הצבאי.

אז מה עושים?
למי שמחפש עבודה כשכיר ואינו מצליח למצוא, בגלל ההיצע הנמוך של משרות בכירות, כדאי, מלבד שאר הטיפים והעצות הרגילות, קודם כל להירגע, לרוב הפורשים ישנם דמי פרישה ופנסיה, כך שיש להם מספיק אוויר לנשימה, שנית, במידה ואינם מצליחים למצוא משהו ברמת המשרה והשכר שהם מבקשים, אפשר בינתיים לרדת קצת בציפיות והדרישות, לחפש משרה קצת פחות בכירה, להוכיח את עצמם מהר מאוד בעבודה (מה שקורה לרבים מפורשי צה"ל, שכן מוסר העבודה בדרך כלל מפצה על חוסרים אחרים) ואז לטפס חזרה למעלה.

'כן', תאמרו, 'אבל אז אומרים לי שאני Over qualified ...' במקרים כאלה, כדאי להקדים תרופה למכה. אם נראה כי המראיין או מי שמסנן את קורות החיים יחשוב שאינכם מתאימים למשרה בגלל 'כישורי יתר', ניתן לומר בפירוש בראיון, או אם אפילו לא הגעתם לראיון, להתקשר למעסיק לפני (במידה ולא ניתן ליצור קשר טלפוני ניתן להקדים ולומר במכתב נלווה לקורות החיים) ולומר בכנות: 'אני יודע שאני מצטייר כ Over qualified , אבל אני מוכן לעשות צעד כזה על מנת ללמוד ולהשתלב בשוק האזרחי וכו'...', רע לא יכול לצאת מצעד כזה ובדרך כלל מראיינים ישפטו אתכם לטובה.

הרבה פעמים פורשים מצה"ל, ובכלל מועמדים למשרות בכירות ומחפשי עבודה בגיל לא צעיר, מוצאים את עצמם במצב לא נוח כאשר הם עומדים מול רכז או רכזת גיוס צעירה, מראיינ/ת או ממיינ/ת צעירה וצריכים להוכיח את עצמם מולם, מה שמעורר אי נוחות ומתבטא במשפטים כמו 'את בגיל של הבת שלי' או 'היו לי חיילות בגילך', משפטים שעדיף להימנע מהם בראיון פרונטלי או טלפוני, הם אמנם מנסים לשבור את הקרח, אבל לרוב לא מתקבלים טוב אצל מראיינים. הקושי קיים והוא ברור ומובן, צריך להתגבר עליו, לצאת מזה ולעמוד במשימה, אם המשימה כרגע היא להרשים מישהי בגיל של הבת שלי – זאת המשימה ובה צריך לעמוד במקצועיות וברצינות.

כפי שאמרנו, מועמדים שפורשים מצה"ל לעתים גם מאותגרים מאחר ויש להם חוסרים מול מועמדים אחרים ועובדים אחרים בתחומים שלא כל כך רלוונטיים בצבא, כמו תוכנות שהצבא אינו משתמש בהם, ומיומנויות של שיווק ומכירה שהם חשובות כמעט בכל תפקיד, מימון או שירות לקוחות. אז מה עושים על מנת לצמצם פערים? ראשית, בודקים מה המיומנויות החסרות, שנית, דואגים להשלים אותם, אם בקורסים ואם בלמידה עצמית באינטרנט ככל האפשר ושלישית, אומרים זאת למעסיק, 'אני יודע שנראה כאילו יש לי חוסר בידע בתחום המכירות, אבל אני לומד את זה עכשיו באופן עצמאי, אני מכון ללמוד ולהשקיע ואני חושב שאני אהיה טוב בזה כי....'. בכלל, טיפ טוב לראיונות עבודה הוא כשאשר יודעים שיש נקודת תורפה מסויימת בעייני המעסיק, לא כדאי לנסות להסתיר אותה ולקוות שהוא לא ישים לב, אלא דווקא להציף אותה ולדבר עליה 'אני אמנם לא מכיר את התוכנה המסויימת, אבל אני מבטיח לך שאני אעשה ימים כלילות על מנת ללמוד אותה להתמקצע בה', לדוגמא.

פעמים רבות אנו עדים לכך שפורשים מצה"ל לא מרגישים בנוח עם מעבר לסטטוס של שכיר ומחליטים להיות עצמאים, מה שהרבה פעמים מתגלה כצעד מצויין, אבל עלול גם להיכשל. חשוב לא לשכוח שאותם הקשיים של עבודה כשכיר עליהם דיברנו מלווים גם עצמאים וצריך לנקוט משנה זהירות ולא למהר להשקיע את כל כספי הפיצויים בעסק החדש אלא להתחיל לאט לאט. פתיחת עסק היא תורה שלמה, בגדול, צריך לוודא שאתם מספיק בקיאים וטובים בתחום, לוודא שלא תיכנסו לבור בלי תחתית מבחינת מימון ולאתגרים שאתם יכולים לעמוד בהם. תיווך למשל, סוכנות ביטוח, גן ילדים, השכרת קו וכולי, הם עסקים זעירים ששווה לפתוח והסיכון בהם קטן, לעומת למשל, פתיחת מסעדה שהיא עסק שכרוך הסיכון גדול הרבה יותר. חשוב להיזהר מפיתויים ומכל מיני 'דורשי טובות' שיגיעו עם הצעות מפתות ולפעול לאט ובזהירות.

אגב, מנסיוננו עם רוב הפורשים (ובכלל עם מחפשי העבודה), הדברים מסתדרים בסוף, אם כי לא תמיד איך שחשבנו ובאותה מהירות שדימיינו ובדרך כלל, תוך כמה שנים, אחרי שהצליחו להתגבר על אתגרם לא מועטים, פורשים יכולים להשתלב בשוק העבודה בצורה טובה מאוד ובהצלחה.


צוות ג'וב נינג'ה ישמח לסייע בידכם להשתלב בשוק העבודה. הרישום למאגר ללא תשלום. לפרטים 03-6207373.
מרכז הקריירה של ג'וב נינג'ה, עומד לרשות המועמדים במאגר במחירים מסובסדים ומסייע בידם לחזור ולהשתלב בשוק העבודה.
* מועמדים שפרשו מצה"ל במהלך השנה האחרונה יכולים לקבל מימון לפעילות מטעם מחלקת פרישה בצה"ל.



צוות אנשי המקצוע ב job ninja - מאגר הדרושים הגדול במדינה, ישמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה


*9874 | www.jobninja.co.il | info@jobninja.co.il